1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThom van Dongen

Zo populair is de iPhone in Nederland

Apple, het merk dat een enorme deel van Nederland haar producten heeft weten te verkopen. Het bedrijf is enorm aan populariteit gegroeid wat terug te zien is in de verkoopcijfers. Maar welke bevolkingsgroep in Nederland is hier nou verantwoordelijk voor?


Jongeren

Iphones zijn het meest populair onder de jongeren. In een onderzoek dat is uitgevoerd door Telecompaper, had in het vierde kwartaal van 2017 52% van de Nederlandse jongeren tussen de 12-20 een iPhone in bezit. Dit aantal is in de afgelopen jaren flink gestegen. Zo was in hetzelfde kwartaal in 2016 dit percentage 8% lager, namelijk 44%. Na de lancering van de iPhone X eind 2017, zijn de marktaandelen verder uit elkaar gegroeid.


Verschuiving

In het onderzoek is een duidelijke verschuiving zichtbaar onder de jongeren: men kiest minder voor Samsung en vaker voor Apple. Waar Apple de afgelopen jaren haar marktaandeel heeft uitgebreid, heeft Samsung bijna 7% verloren. In het vierde kwartaal van 2017 was minder dan 27% van de jongeren in het bezit van een Samsung smartphone.

Smartphonebezit onder jongeren 12-20 jaar

Niet alleen onder de jongeren is er een verandering zichtbaar. Ook in de groep 'jong volwassenen' is de trend van toepassing. Personen uit de leeftijdscategorie 20-30 jaar bevatte in 2015 meer Samsung dan iPhones apparaten. In 2017 heeft er een ommekeer plaatsgevonden waarnaar Apple de met een marktaandeel van 41% de toon voert. Samsung is met 36% marktaandeel de verliezer.


Smartphonebezit onder jong volwassenen 20-30 jaar

Oorzaak

Nu denk jij natuurlijk: 'Hoe kan dat?'. Een van de belangrijkste redenen is de trendgevoeligheid van jongeren. Deze groep wordt het meest van allemaal beïnvloed door de omgeving: familie, vrienden maar ook social media. Wanner een influencer op social media de nieuwste iPhone Xr heeft, vergroot dit de drang bij de jongeren dit toestel ook aan te schaffen!


Dit gedrag van jongeren is niets nieuws. In het BlackBerry tijdperk was de chatapplicatie 'BlackBerry Messenger' mega populair. Geen enkele andere smartphone gebruikte deze app. Na de lancering van Whatsapp door Apple, nam het aantal verkochte BlackBerry's stevig af.


Nieuw

De manier waarop jongeren hun iPhones verkregen is niet gewijzigd: 80% van de iPhones is als nieuw gekocht.


Ik heb zelf ook een iPhone net zoals de meeste jong-volwassenen. Trendgevoelig zou ik mezelf niet willen noemen op smartphone gebied; ik heb namelijk al 3 jaar veel plezier van de iPhone 6s.

Vinden jullie jezelf wel trendgevoelig op dit gebied? Heb je persoonlijke ervaringen met de invloed van social media? Let's chat about it!1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
360 × 640