Thom van Dongen
Telefoongebruik op de fiets: verboden!
Dit is een waarschuwing aan alle fietsers! Vanaf 1 juli mag je niet meer 'appen' op de fiets.
Iedereen doet het of heeft het wel is gedaan... als je een smartphone hebt is de verleiding erg groot om na een trilletje op je smartphone te kijken terwijl je fietst. 'Deze moet ik snel even beantwoorden', klinkt het regelmatig. Jij en ik vinden het erg onschuldig, want ik fiets vaak gescheiden van de weg en heb amper snelheid? Ten slotte hebben wij het fietsen uitgevonden! Telefoongebruik op de fiets gaat prima als je maar voorzichtig doet...
Den Haag denkt er anders over: vanaf 1 juli mag er geen mobiele telefoon meer worden gebruikt voor bestuurders van alles voertuigen, dus ook fietsers.
De voornaamste reden voor velen was om het verbod in te voeren was een afname van gevaarlijke situaties op de weg. Wanneer je op je telefoon kijkt ben je minder of niet gefocust op het verkeer rond je heen. De fietser neemt deel aan het verkeer en kan ongelukken (in)direct veroorzaken met andere bestuurders. Daarom wordt er vanaf 1 juli bovenstaande weg gehandhaafd.
Controle
Ondanks dat de nieuwe wet 1 juli van kracht is, worden hierop geen extra controles uitgevoerd zo stelt de politie. Zo blijft de politiecapaciteit onveranderd. De handhaving van de wet wordt onderdeel van de dagelijkse routine en surveillance.
Zelf ben ik niet helemaal overtuigd van de geringe controles. Wanneer dit niet gecontroleerd wordt, blijven fietsers het doen. Het moet gestraft worden en de politie of handhavers moeten, vooral in de beginfase, flink zichtbaar zijn. Een verandering als deze moet niet geleidelijk gaan maar even je tanden laten zien, waarna je daar resultaat van zult hebben.
Verder zou je de fietser bewust moeten maken van de gevaren van appen op de fiets. Geen enkele fietser vindt dit gevaarlijk. Door middel van lesprogramma's, campagnes en ervaringsdeskundigen creëer je besef bij de fietser! Hierdoor ontstaat begrip. Met enkel het verbod voelen fietsers zich onbegrepen en verwacht ik daarom ook weinig resultaat. Want het gewenste resultaat is zo snel mogelijk een veilige omgeving creëren op de weg. Campagnes creëren dit sneller dan boetes uitdelen..
Boete
Nu denk jij natuurlijk: 'Mij pakken ze niet hoor, als ik achterlangs naar mijn oma fiets'. Mocht dit toch wel het geval zijn is de boete niet misselijk: 95 euro.
Dus houdt vanaf 1 juli 2019, en het liefst daarvoor ook al, je smartphone lekker in je zak en wacht met kijken tot dat je bij je oma bent...
Dit kan je zomaar 95 euro schelen, maar daarnaast is ook stukken veiliger!