1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThom van Dongen

Apple's Foxconn fabriek: slim of onmenselijk?

Bijna half Nederland bezit een iPhone, allemaal kopen we hem bij dezelfde soort winkels. Maar hoe en waar worden deze innoverende smartphones geproduceerd?


Zoals je waarschijnlijk weet is Apple een Amerikaans bedrijf gevestigd in Californië. Hier wordt het design en de ontwikkeling van een nieuwe iPhone gecreëerd. Nadat Apple dit duidelijk heeft, moeten de benodigde onderdelen verzameld worden voor de iPhone. De onderdelen komen uit alle delen van de wereld.


Onderdelen

Zo zijn de geluidskaarten van het Amerikaanse Cirrus Logic, terwijl de baseband processor gemaakt wordt door Aualcomm. Overige onderdelen die geproduceerd worden door Amerikaanse bedrijven zijn het touchscreen, de iPhone chip en het schermglas.


Ook komen een aantal onderdelen uit Europa! En ja... zelfs Nederland komt in het stuk voor, de NFC chip wordt in ons land geproduceerd! Verder is de gyroscoop in Frankrijk en Italië afkomstig.


De overige onderdelen zijn afkomstig uit het technische ontwikkelingshart van de wereld: namelijk noord-oost Azië. Een leuk feitje is dat de iPhone batterij geleverd wordt door Samsung, Apple haar voornaamste concurrent! Dus mocht het een keer op een ruzie uitmonden tussen de twee grootmachten, dan heeft Samsung wel een kleine vinger in de pap bij Apple...


Foxconn fabriek

Genoeg over de onderdelen, laten we het hebben over de productie van de iPhone met de onderdelen. Zoals enigszins wel te verwachten was bevindt de drijvende kracht achter de iPhones in China. De Foxconn fabriek produceert het grootste deel van de iPhones. De Foxconn fabriek is immens, zo lukt een bepaalde productie in China binnen 2 weken terwijl in Amerika hier 9 maanden voor nodig is.


Zelf geeft Apple aan dat de locatie van de fabriek alles te maken heeft met schaalbaarheid... Echter ben ik overtuigd dat de goedkope arbeidskrachten en grond de doorslag heeft gegeven. De werknemers verdienen er $1,87 per uur, maken veel overuren en delen kamers met veel anderen. Na negatieve nieuwsberichten over dit onderwerp, werkt de fabriek aan betere werkomstandigheden. Naar mijn mening veel te laat en mondjesmaat.Retailers

Na het in elkaar zetten van de iPhone worden deze verscheept naar alle uithoeken op de aardbol. Vanuit hier worden de Apple Stores bevoorraad en is de iPhone klaar voor de verkoop.


Wat is jou mening?

Zo, nu dat je inzicht hebt in het tot stand komen van jou iPhone, ben ik benieuwd naar jou mening over dit proces. Wat vind je bijvoorbeeld van omstandigheden van de werknemers in de Chinese fabriek?

En nu je dit proces kent, kijk je nu anders naar je iPhone? Ik zie jullie reactie tegemoet!

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
360 × 640